Záchyt cigariet

10.08.2008 Prešov

Dňa 07. 08. 2008 pri výkone spoločných kontrol colníkov SCÚ Prešov a policajtov Mobilnej zásahovej jednotky R HCP Prešov zameraných najmä na nezákonný dovoz, vývoz a tranzit tovaru a taktiež na nelegálnu migráciu, bolo v ...
Colníci pomocou mobilného skenovacieho zariadenia zistili, že za zadnými sedadlami je vytvorený skrytý priestor, kde sa (podľa vyhodnotenia operátora mobilného skenovacieho zariadenia a následným overením služobným psom vycvičeným na tento účel) nachádza väčšie množstvo cigariet.

Colníci vyzvali vodiča ukrajinského pôvodu aby tento tovar predložil ku kontrole, ten sa však vyjadril, že o tomto tovare nemá žiadne vedomosti a nevie akým spôsobom má tento tovar predložiť ku kontrole. Colníci preto prekonali vytvorenú prekážku a po odkrytí časti vnútorného čalúnenia vozidla našli cigarety značky PRILUKI (červené) a značky PRIMA LUX spolu v počte 2840 ks spotrebiteľských balení cigariet, čo predstavuje spolu
56 800 ks cigariet.

Z vysvetlenia podaného vodičom vyplýva, že vodič cestoval z Ukrajiny do Miškolca v Maďarsku a späť do Varšavy v Poľsku a o cigaretách ktoré prepravoval vo vozidle vraj nevedel. Prepravované cigarety boli označené kontrolnými známkami Ukrajiny.

Keďže tento tovar nebol pri vstupe na colné územie Európskeho spoločenstva predložený colným orgánom k colnej kontrole, vzniklo dôvodné podozrenie z porušenia článku 38 až 44 Nariadenia Rady 2913/92 ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva.

Celkový únik na cle a daniach bol vyčíslený vo výške 191. 668, - Sk.

Vzhľadom na výšku colného dlhu, tento prípad prevzal vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Svidníku. V prípade dokázania viny hrozí vodičovi trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov. Zaistený tovar prepadne v prospech štátu.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región